Risk Raporu Nedir? Kredi Notuna Etkisi Olur mu?

Banka kredisi kullanmak istediğinizde ya da bazı finansal işlemleri yapmanız gerektiğinde karşınıza risk raporu veya kredi notu gibi kavramlar çıkabilir. Bu durumda risk raporu nedir ve kredi notuna etkisi olur mu gibi sorular akılları karıştırabiliyor. Öncelikle risk raporunun ne olduğuna değinmek gerekir.

Risk Raporu Nasıl Hazırlanır?

Risk raporu hem kişiler hem de kurumların kredi kullanım durumu, kredi kartı kullanım durumu ve geri ödemeler gibi finansal hareketleri dikkate alınarak hazırlanan bir rapordur. 2013 yılına dek fatura ödemeleri bu raporun hazırlanmasında dikkate alınmıyordu. Fakat yapılan bir düzenleme ile söz konusu yıldan bu yana fatura ödemeleri de risk raporu kapsamında değerlendirmeye alınıyor.

Toplamda dört farklı risk raporu buluyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kredi limit, kredi risk, tasfiye olunacak alacaklar raporu
  • Çek raporu
  • Protestolu senede dair rapor
  • Negatif nitelikli olan bireysel krediler raporu

Kredi notu ise yine finansal hareketler ile ilgilidir. Finansal olarak kullanılan kredilerin zamanında ödenme durumu ve kredi kartlarına dair geri ödemelerin düzenli yapılıp yapılmadığına göre kişi ve kurumlara 1 ila 1900 arasında verilen nottur. Risk raporları kredi notuna dair bilgilerin grafiksel bir şekilde hazırlanması ve sunulmasını sağlar. Bir başka deyişle kredinin bir sonraki yıl ödenebilirlik durumunun hazırlanmasında risk raporu kullanılır.

Kredi Notu Risk Raporu İçinde mi? Kredi notu bankalar tarafından risk raporunun içerisinde incelenir. Kredi ve kredi kartı kullanımı noktasında ve kredi notunun belirlenmesinde risk raporu etkilidir. Eğer kişisel olarak risk raporunuzu öğrenmek istiyorsanız bankalara başvurabilirsiniz. Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne de risk raporunuzu talep etmek için müracaat edebilir ve e-mail ile de risk raporunuzu talep edebilirsiniz.

 

Etiketler: ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2023 . Tüm Hakları Saklıdır.